Bespiegeling maart 2023 Vrijheid

Inspiratie maart 2023 Vrijheid

Vrijheid is het kiezen van een gevangenis, Brusselmans

Horizon-verbreding

“Bij elk doel ben je zelf in staat om tal van hindernissen op te werpen, tegen de stroom van het leven vol met harmonie, overvloed en liefde. Het is aan jou om de hindernissen op te ruimen en zo je grootsheid te vinden in alle vrijheid.”

Ik voel me vrij, ik ga op pad elke dag. Op pad gaan in vrijheid betekent voor mij elke dag opnieuw kijken wat dient zich aan? Ontmoetingen, omstandigheden, het weer, de reis, verstoringen, belemmeringen, kansen, andere mogelijkheden, aanpassen, bijstellen en bijsturen, toch iets doen waar ik geen zin in heb. 

Besluiten om lang “weg” te gaan van geliefden, huis en haard, voor mij eigenlijk JA zeggen tegen uitdagingen, die in eerste instantie te groot lijken. 

Wat kan er allemaal niet gebeuren, ik kan het allemaal bedenken en in de afgelopen jaren is het allemaal gebeurd. Overgave dus.

De horizonverbreding door te reizen in andere landen, ontmoeting met andere culturen, door andere tijden wordt meer en meer het geheim hoe ik werkelijk in elkaar zit voor mij duidelijk. 

Als ik mijn beperkingen tot mogelijkheden maak, kom ik op een podium waarbij ik net als Columbus nieuw land kan ontdekken waardoor mijn binnen- en buitenwereld aanzienlijk meer ruimte / vrijheid krijgt. En als kers op de taart kan ik doen waar ik het meest energie van krijg, licht laten schijnen en de ander zijn/haar eigen grootst mogelijke stap te laten zetten.

Maar wat is vrijheid voor jou?

-de mogelijkheid om je werk zonder enige beperking zelf in te delen?

-de optie om te besluiten ergens anders te wonen?

-de uitdaging om ongebonden door het leven te gaan?

-de kans om je vrij te maken?

Waar komt dat gevoel van onvrijheid/vrijheid vandaan? Wellicht komt het enkel en alleen voort uit de manier waarop je met de omstandigheden die op je pad komen omgaat. Maar kunnen omstandigheden je werkelijk van je vrijheid beroven. Was het niet Nelson Mandela zelf die bleef zeggen: “ik ben vrij” in al zijn jaren van gevangenschap?

Beschouw het eens anders, je verlangen naar vrijheid. Is het een optie om niet te voelen, te vluchten in je denken om een weg te vinden zodat je kunt ontsnappen. Stel als je gaat inzien dat wat je buiten je denkt te kunnen oplossen alleen binnen in jezelf verwerkt kan worden. Deze  tijd probeert je duidelijk te maken dat je hoe dan ook op jezelf bent en wordt teruggeworpen. Stap in de overtuiging” ik ben vrij”.

Geef jezelf ook de ruimte om de onprettige gevoelens die naar boven komen gewoon te omarmen. Ze mogen er zijn, de angst, de spanning, het verdriet, de pijn, de verwarring, de boosheid. Met het omarmen stopt de vervreemding van jezelf.

Je mag stappen in het diepe vertrouwen dat het leven je draagt en dat alles goed is zoals het is. Durf je te laten raken door de koers die vanuit je diepste binnenstroom – je hart en buik – wordt aangereikt. Ga  de verbinding met jezelf, je hart en je buik aan, en laat het hoofd stiller zijn. En ga met deze stappen je innerlijk vrij voelen en vol overgave je  eigen avontuur leven.

verder lezen in de bespiegeling